Ms 054

Evangelmi na vse nedele ino svetke skoz ceilo leto.

Evangeliji za nedelje in praznike med letom, jezikovno prirejeni v narečnih oblikah za vzhodnoštajerski prostor. Od začetka adventa do godu sv. Martina po Vseh ...

identifikator rokopisa:
država: Slovenija
naselje: Maribor
identifikacijska številka UKM : Ms 24
vsebina rokopisa:
povzetek:

Evangeliji za nedelje in praznike med letom, jezikovno prirejeni v narečnih oblikah za vzhodnoštajerski prostor. Od začetka adventa do godu sv. Martina po Vseh svetih. Od str. 123 naprej štirje prazni listi. Na koncu so dodane molitve, namenjene vernikom med sv. mašo za obujenje vere, upanja in ljubezni. Kot avtor rkp je naveden kaplan pri Sveti Barbari v Halozah. Rkp datiran 1818.

Rokopisu je priloženo pismo Jožeta Krošla Janku Glazerju (8. X. 1960) s podatki o piscu rokopisa: ugotovljeno, da gre za Jožefa Pichlerja (roj. 29. dec. 1789 v Tržcu št. 22, župnija Sv. Vid pri Ptuju, u. kot kanonik, dekan in šolski nadzornik v Mariboru 21. febr. 1859). Pri sv. Barbari je bil kaplan od 1. jun. 1814 do 1. dec. 1819.

razčlenjena rokopisna enota zvrst besedila: svetopisemsko besedilo, ekleziastični: škofijski kleriki :
avtor slov. : Pichler, Jožef
naslov izvirni slov. : Evangelmi Na Vſe Nedele ino Svetke ſkos zeilo Leto. Pri Konzi pa Vera Savuipanye ino Lubesen. Vkup spisſano od enega Kaplana pri S. Barbari 1818.
naslov uredniški slov. : Evangelmi na vse nedele ino svetke skoz ceilo leto.
incipit slov. : V tistem Zhasſi je Jesus k-ſvojim Jogrom reka: Na Sonzi, na Mesſzi ino na Svesdah se bodo Snamenye godile; ino na Semli bodo ti Ludje savolo Shumenya tega Morja ino tih Valuvov Britkost obzhutili.
eksplicit slov. : Sa toto gnado jas tebe prosſim skos to nesgruntano Saslusheniye tvojega boshjega Sina, nashega Gospoda ino Svelizhara JESUSA CHRISTUSSA. Amen.
fizični opis:
opis objekta oblika: kodeks :
opis pisne podlage material: papir :
pisna podlaga:
material: papir
obseg:
opomba: 68 listov
dimenzije list enota: mm :
višina: 188
širina: 107
opis rok roke: 1 :

Napisana ena roka - Jožef Pichler.

opis vezave:

Vseh 68 listov je v eni sami legi vezanih z rdečo vrvico v preprost snopič, skupaj s platnicami iz termnorjavega usnja. Platnice so nekaj mm manjše od rokopisa, ki pa je kljub temu dobro ohranjen.

zgodovina:
izvor:
čas nastanka: 1818
dodatni podatki:
administrativni podatki:
historiat zapisa:
vir: Opis narejen neposredno po rokopisu.
  • 2011-06-28Matija Ogrin: Dodatki o vsebini.
  • 2009-06-10Maja Savorgnani: Prvi opis.
Navajanje tega rokopisa:
Register slovenskih rokopisov 17. in 18. stoletja. Ms 054. Pichler, Jožef: Evangelmi na vse nedele ino svetke skoz ceilo leto.. URL: http://ezb.ijs.si/fedora/get/nrss:nrss_ms_054/VIEW/ [ datum dostopa ]